انتخاب زبان

"خدمات مراقبتی_حمایتی"


در تو‌امید،  چه کسانی خدمات مراقبتی_حمایتی را ارائه می دهند؟

1- مراقب کودک 

2- مراقب بیمار 

3- مربی سایه

این افراد در توامید، زیر نظر متخصصین رشد و تکامل کودک و دیگر متخصصین مربوطه، دوره های آموزشی لازم و در خصوص ارتباط، بازی، مراقبت های بهداشتی تغذیه، تکنیک های جابجایی و ... مهارت های عملی لازم را کسب کرده اند. این افراد در توامید، به صورت دائم تحت نظارت، مشاوره و هماهنگی با سرگروه های های تخصصی خود هستند.

توامید در این راستا با در نظر گرفتن آموزش و توانمندسازی مراقبین، خدمات مراقبتی مورد نظر را ارائه می دهد.


  1. مراقب یا پرستار کودک

پدر و مادر شدن تجربه جدید و بسیار لذت بخشی است. اما در عین حال انجام وظایف مرتبط با کودک کار آسانی نیست. هر کودک تازه متولد شده نسبت به دیگری خصوصیات و ویژگی های منحصر به فردی دارد. بنابراین باید مطابق با نیازها و ویژگی های هر کودک برای آنها برنامه ریزی مشخصی انجام داد. امروزه به دلیل اشتغال گسترده مادران و گاها دوری از خانواده و نبود وقت کافی برای برطرف کردن تمامی نیازهای کودک، خانواده ها برای رشد و تربیت کودکان خود به کمک کسانی نیاز دارند که به صورت کاملا حرفه ای و مسئولانه انجام امور کودک را به عهده بگیرند.


پرستار یا مراقب کودک چه کسی است؟

پرستار یا مراقب کودک (nanny care in home) یک فرد غیرپزشکی اما آموزش دیده و متخصص در حیطه کار با کودکان است و محل کار او در منزل کودک است. 

میزان و نوع مسئولیت پرستار بر اساس سن کودک و تعداد آنها متفاوت است. مثلا برای نوزاد، پرستار باید به موقع به او غذا داده، پوشکش را تعویض و به میزان لازم او را بخواباند. ولی وقتی از کودک ۵ ساله مراقبت می کند، درکنار غذا دادن، تعویض لباس و خواباندن، باید با او بازی کرده، به گردش رفته و آموزش هایی را نیز به او بدهد. پرستار کودک الزاما نیاز به مدرک دانشگاهی خاصی ندارد. البته برخی از کارفرمایان و آژانس های کاریابی ترجیح می دهند افراد دارای مدرک و گواهینامه مرتبط را در این شغل بکار بگیرند.

نحوه کار مراقب کودک میتواند ساعتی یا شبانه روزی باشد و با افراد خانواده کودک زندگی کند.

خدمات مراقبتی 24 ساعته از کودک

ما میدانیم که مراقبت از نوزاد و کودک به صورت تمام وقت برای مادران کاری استرس آور و پر زحمت است. میتوان با استفاده از کمک خدمات مراقبتی – پرستاری کودک آموزش دیده و با تجربه نیازهای کودک را به راحتی برآورده کرد و آرامش را برای خانواده به ارمغان آورد. مراکز خدمات مراقبتی – پرستاری کودک به صورت 24 ساعته میتوانند از نوزاد تازه متولد شده و کودک مراقبت کند. پرستاران و مراقبین کودک همچنین میتوانند نیازهای مادر در زمینه رشد و تربیت کودک را شناسایی کنند و به آنها آموزش های لازم را ارئه دهند. این اطلاعات میتواند در زمینه: تعداد دفعات شیردهی، خواب نوزاد، بهداشت فردی نوزاد، آرامش مادر و تربیت کودک باشد. پرستاران مجرب میتوانند به مادر کمک کنند در مسیر جدید خود به سهولت و پر انرژی قدم بردارند.


چرا والدین تمایل دارند از خدمات پرستاری در منزل استفاده کنند؟

برخی از مادران ترجیح می دهند به جای گذاشتن فرزند خود در مهدکودک، پرستاری را استخدام کنند که در خانه از او مراقبت کند. زیرا کودک در خانه خود احساس امنیت و آرامش جسمی و روانی بیشتری دارد. حتی در برخی موارد پرستار کودک به صورت شبانه روزی به نگهداری از کودک می پردازد. برخی موارد والدین تمام وقت به نگهداری از کودک خود میپردازند؛ اما ممکن است برای مسافرت کاری و یا رفع خستگی نیاز به کمک فردی قابل اعتماد و آشنا به نیازهای کودک دارند. در این مواقع کمک ساعتی و یا چند روزه موقت نیز میتواند به رفع خستگی مادر و یا رسیدگی به امور معوقه والدین کمک کند.

همچنین برخی والدین درشیفت هایی بجز از ساعات اداری کار میکنند در نتیجه مراقبت از فرزند در منزل بهترین گزینه خواهد بود؛. خدمات مراقبتی – پرستاری کودک انعطاف پذیر است و برای افرادی که برنامه مشخصی برای استفاده از خدمات ندارند، مناسب است. کمک گرفتن از خدمات مراقبتی – پرستاری کودک این امکان را به والدین می دهد که در اجتماع حضور فعال داشته و امنیت شغلی شان را حفظ کنند.


پرستار یا مراقب کودک، از چه سنی مناسب است؟

روانشناسان بسیاری معتقدند بهترین سن برای گرفتن پرستار بچه بعد از یک سالگی است. حتی برخی از آن‌ها به این نکته اشاره می‌کنند که در صورتی که مادران شاغل امکان مرخصی گرفتن دارند، بهتر است تا پایان ۲ سالگی مسئولیت مراقبت از فرزندشان را خود برعهده بگیرند اما در صورتی که امکان مرخصی گرفتن برای آن‌ها وجود ندارد، دست‌کم بعد از یک سالگی برای کودک‌شان پرستار بگیرند؛ چراکه در این سن کودک نیاز زیادی به محبت و عاطفه مادری دارد و در صورتی که انرژی لازم را در طول روز از مادرش نگیرد، ممکن است دچار بحران‌های عاطفی شدید شود.



وظایف پرستار یا مراقب کودک

پرستار کودک باید مراقب نوزادان و کودکان بوده و کارهای زیر را برای آنها انجام دهد :

  • لباس پوشاندن
  • غذا دادن و تغذیه مناسب سن و شرایط خاص کودک
  • حمام کردن
  • تعویض پوشک
  • رعایت الگوی صحیح خواب
  • ارتباط مناسب و بازی با کودک
  • تکرار تمرینات آموزشی و مهارتی
  • مراقبت های پزشکی و دارویی توصیه شده توسط پزشک (درصورت بیماری کودک)


هزینه خدمات مراقبتی – پرستاری در منزل

والدین تمایل دارند بهترین کیفیت خدمات مراقبتی و پرستاری در منزل را با مناسب ترین هزینه دریافت کنند. تعرفه های خدمات پرستاری در منزل سالیانه توسط شورای عالی بیمه و خدمات درمانی به مراکز خدمات مراقبتی و پرستاری ابلاغ می شود. باید به این نکته توجه داشت که شرایط خانواده ها و خدماتی که مد نظر دارند بسیار متفاوت است و میتواند بر هزینه پرداختی تاثیرگذار باشد.


چگونه از اعتبار و صحت فعالیت خدمات مراقب کودک اطمینان پیدا کنیم؟

زمانی که صحبت از تسهیل فرایند استخدام مراقبین و پرستاران کودک میشود، ما این اطمینان را به والدین میدهیم از قوانین پیروی میکنیم. مراقبین و پرستاران بعد از انجام مصاحبه حضوری و بررسی تجارب کاری و مدارک علمی خود به کار در مرکز و ارائه خدمت مشغول میشوند. پرستاران و مراقبین با توجه به مهارت های علمی و عملی خود و همچنین با تکیه بر سوابق کاری خود کاملا شناخته شده اند و در چهارچوب قوانین عمل میکنند. والدین در صورت تمایل میتوانند مدارک مورد نظر را از مرکز ارائه دهنده خدمت درخواست و اطمینان خاطر یابند.


  1. مراقب یا پرستار بیمار

مراقب بیمار با هدف ارتقا کیفیت زندگی بیماران و پشتیبانی از اطرافیان آنها فعالیت میکند. 

مراقبت های حمایتی برای بیمارانی است که با مشکلات پزشکی پیچیده یا بیماری طولانی مدت روبه رو هستند.

هدف از خدمات مراقبتی برای بیمار، پیشگیری یا درمان هر چه سریعتر علائم بیماری، عوارض جانبی ناشی از درمان یک بیماری خاص و مشکلات روحی، اجتماعی و معنوی مربوط به آن است.


 بار مراقبت طولانی مدت از بیمار اعم از فشارهای جسمانی، عاطفی و روحی می تواند بر کیفیت زندگی بیماران و خانواده هایی که با بیماری های جدی روبرو هستند، تاثیر منفی بگذارد.


چه کسانی به خدمات مراقبتی نیاز دارند؟

افراد در هر سنی و در هر مرحله ای از بیماری (به ویژه بیماری های سیستم اعصاب و روان) میتوانند از این خدمات بهره‌مند شوند.

برخی از بیماری هایی که به خدمات مراقبتی نیاز دارند، شامل موارد زیر است:

در بزرگسالان: سکته مغزی، ضایعات نخاعی، آلزایمر، بیماری های قلبی عروقی، سرطان، نارسایی‌های کلیوی، بیماری‌های روانپزشکی و ...

در کودکان: فلج مغزی،اوتیسم، دیستروفی، ناتوانی هوشی، اختلالات پیشرونده مغزی _نخاعی و ...


مراقب بیمار در چه زمینه هایی موثر است؟

  • کنترل درد
  • کاهش علائم بیماری مانند خستگی، تنگی نفس، حالت تهوع، اضطراب و ...
  • پشتیبانی و آموزش در تمام مراحل بیماری 
  • راهنمایی جهت تصمیم گیری های درمانی 
  • تامین منابع درمانی مورد نیاز برای شرایط بیمار 
  • حمایت و پشتیبانی از افراد خانواده 
  • کمک به تعیین اهداف و انتظارات برای مراقبت ‌
  • مدیریت نیازهای عاطفی و معنوی بیمار 
  • انجام توصیه ها و دستورات پزشکی و اجرای تمرینات توانبخشی 
  • کنترل مشکلات خواب 
  • کنترل مشکلات تغذیه (عدم اشتها، یبوست و ...)


  1. مربی سایه یا شدو


مربی سایه دارای مدرک روانشناسی یا کودکیاری بوده و هدف او پیگیری و ارتقاء مراحل رشدی کودک به ویژه شناختی و اجتماعی در محیط های خارج از منزل مانند مهدکودک مدرسه و یا خانه های بازی است. مربی سایه با دانشی که در حوزه رشد اجتماعی و شناختی کودکان دارد با ایجاد فرصت هایی مناسب در محیط های واقعی مانند مهدکودک و مدرسه، از طریق اجرای تکنیک های تخصصی به رشد و ارتقاء مهارت های ارتباطی، کلامی، بازی، آموزشی، خودیاری و مهارتهای زندگی کودک می پردازد. انتخاب نام سایه برای مربی از آن جهت است که در هر لحظه به عنوان مراقب و تعلیم دهنده همراه کودک بوده و از هر فرصتی برای ارتقا و یادگیری کودک استفاده می کند. هدف نهایی از انتخاب مربی سایه آن است که با توانمند کردن کودک در حوزه های رشدی ذکر شده، به تدریج میزان حمایت و حضور فیزیکی و نزدیک به کودک را به حداقل رسانده تا کودک به استقلال فردی کافی و متناسب با سن خود دست یابد. مربی سایه دوره های آموزشی و مهارتی استاندارد را در حوزه های اختلال رشدی مانند اوتیسم، بیش فعالی، فلج مغزی، کم توانی های هوشی، مشکلات رفتاری و ... را گذرانده است و طی این دوره ها استفاده از تکنیکهای آموزش ذهنی، رفتاری، بازی درمانی، مهارت های اجتماعی و تحصیلی را فرا گرفته است.


تهیه و تدوین: